Zolesz olvas

Mark Twain: Ádám és Éva naplója

2017. november 05. - Zolesz olvas

covers_34232.jpg

 

Ó,hát ez nagyszerű volt.

De nagy kár, hogy ennyire rövid ez a könyv. Még olvastam volna sokat belőle. Nagyon el lett találva ez az egész, benne pedig ez a hihetetlen finom, néhol fanyar humor rendkívülien jól van adagolva. Nem az a hullámzós fajta ami miatt néha nagyokat felkacagsz, néha pedig elkomolyodsz, hanem olyan ami folyamatos mosolygásra késztet. Ádám kissé egyszerű, és hát szófukarabb mint Éva. Mily meglepő!
Na de azért itt tudnék vitatkozni és ellenpéldákat hozni a való életből. Férfi létemre igen is tapasztalom, hogy sok esetben bizony a pasik is rettentő sokat tudnak beszélni… feleslegesen, üresen, baromi hosszan. A semmiről. Na és esküszöm sok esetben pletykásabbak mint a nők. A nők ha beindulnak persze „cserfesebbek” na de hát véleményem szerint az jól is áll nekik. Főleg ha közben csilingel a hangjuk. Az olyan kedves. Ha mindezt tartalommal és megtöltik - esküszöm sokan képesek is rá- , akkor attól nem kapok agyvérzést. Ezért én Évától sem kaptam. Mert Éva csilingelt folyamatosan. Imádtam ahogyan mesélt, ahogyan másként látott dolgokat. Dolgokat? Szinte mindent. Na de ezért (is) szeretjük a nőket. Vagy legalább ezekért is.
Meg mondjuk azért is mert néha „emberibbek” tudnak lenni. Például mikor érzékenységük feltör belőlük és mindent elsöpör. Ádámot nem szó szerint idézve de a lényeget megtartva „arcukat dörzsölik, miközben fura hangokat adnak ki és nedves lesz a szemük”. Ez szép és lényeregtörő megfogalmazás.
Nagyon fontos kiemelnem azt a kiadást amit én olvastam. Az OFFICINA NOVA kiadásában e kis könyvecskét Jean Effel csodás kis karikatúrái egészítik ki. Effel sajátos, semmihez sem hasonlítható figurái és pár vonalas nagyon profi képes elbeszélései sajátos és egyedülálló világot teremtenek ami elképesztően jól beleilleszkedik Twain mondanivalójához. Képzeletemben talán el sem tudnám képzelni ezt az emberpárt, vagy másként vetíteném magam elé. De Effel jön és megkönnyítve dolgunkat elénk varázsolja őket. 
Nem tagadom tehát, hogy mint a szöveg mint a képek nagyon megfogtak. Amikor becsuktam e kis könyvecskét szinte elszomorodtam, hogy ezzel a mozdulattal ki is zártam életemből e kedves és aranyos kis figurákat. Azt hiszem ha az ember ilyesmit érez olvasás után akkor az a könyv megvette magának tulajdonosát.
Hát engem megvett, méghozzá kilóra.

Értékelés: 5/5 (kedvenc)

 

Tartalom:

A világhírű amerikai író két esszéjét – Ádám naplója, Éva naplója – szerkesztői lelemény társította igen találó módon a kitűnő francia művész, Jean Effel rajzaival. Mindketten sajátos humorral, mély emberséggel ábrázolják az első emberpár ismerkedését egymással, környezetükkel, a világ jelenségeivel. Jean Effel rajzai remekül egészítik ki a szellemes Mar Twain-i szöveget: mondanivalójá kiemelik, humorát felerősítik. A naplóforma különösen alkalmas arra, hogy feltárja a női és férfimentalitás legmélyebb titkait, s a kétféle látásmód különbözőségét finoman ütköztesse.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoleszolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr713185340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása