Zolesz olvas

Ercole Patti: Gyönyörű ​november

2018. október 09. - Zolesz olvas

un_bellisimo_novembre.jpg

 

Un bellissimo novembre
A Gyönyörű november a Magvető Könyvkiadó RARE (Rakéta Regénytár) sorozat egyik nagyszerű tagja. Írója az olasz Ercole Patti aki legfőképpen drámákat és forgatókönyveket írt. A Gyönyörű november is inkább valamiféle forgatókönyv félének fogható fel leginkább mint egy regénynek vagy kisregénynek. Rövidsége ellenére azonban abszolút nem valamiféle összefoglalásfélének érzi az ember, de nehezen sorolható be a nagyobb, és komolyabb olasz regények közé. Patti meglehetősen sikamlós témát dolgozott fel, aminek megírásához nem kis jártasság szükséges. Bizonyos határok közé kell az ilyet szorítani, mert ha ez nem sikerül nagyon könnyen kisiklik a történet, és teljesen más irányt is vehet. Nem egyszerű úgy írni tehát ebben a témában, hogy valamiféle középutat találjon az író, és ne verje ki a biztosítékot némelyikünknél. A történet szerint egy 17 éves fiú Nino beleszeret saját nagynénjébe Cettinába. Ez a szerelem bizonyos értelemben viszonzásra is talál. Bár a fiú nem csak a testiséget szeretné előtérbe helyezni, de végül is mindkettőjük mozgatórugója ebben a kapcsolatban ez lesz. Míg a nagynéni saját habitusából adódóan nem is igazán vágyik másra, a fiatal fiú elkezd őrlődni és egyre inkább megszenvedi a kapcsolatot. Eluralkodik rajta egyfajta birtoklási vágy amit egyre kevésbé tud kezelni. Cettina hamarosan szembesül a fiú erőszakos megnyilvánulásaival, de saját viselkedésén nem változtat így egyre mélyebb szakadékba taszítja saját nővérének gyermekét. Nino nem érti nagynénje miért flörtöl és miért enged más férfiak közeledésének, mind ahogyan azt sem tudja elfogadni, hogy Cettina a saját férjével is együtt van. A nő végül is ráeszmél arra, hogy a kapcsolat nagy veszélyeket rejt magában és mivel a fiú viselkedése is egyre terhesebb lesz számára Ninot próbálja kijózanítani és a saját korosztálya felé terelgetni. Ám a tragikus végkifejlet már elkerülhetetlenné válik.
Azt kel mondanom a könyv egy tipikus olasz történet, a ’60-as, ’70-es évekből. Mennyi ilyet vagy legalább is hasonlót láttam és olvastam már különböző írók tollából. Legfőképpen a nagy kedvencem Moravia jutott eszembe olvasás közben. Persze az biztos, hogy Moravia ebből legalább 100-150 oldallal többet írt volna. Nyilván Patti is nagyszerűen vette az akadályt, mert a kis terjedelem ellenére okosan, és nagyon profin megoldotta a történetet. Mondom ezt annál is inkább mert a téma borzasztóan kiakaszthatna egyeseket ha az író nem lett volna olyan bölcs, hogy bizonyos jeleneteknél nem állt volna le illetve ha egyes szereplőket sokkal közelebb engedett volna az olvasóhoz (lásd. pl. Nino mamáját). Az egész történetet körbe lengi egy fiatal, lassan férfivá érő kamasz szexualitásának megnyilvánulása ami a testiséggel hozza magával a lelki problémákat is. Visszagondolva valóban nem egyszerű egy kamasz élete, semmilyen tekintetben sem.
Már többször is utaltam arra más értékeléseimben, hogy vannak könyvek amik hihetetlen utóéletet tudnak élni bennem, és tovább foglalkoztatnak. Nincs ez másként Patti írásával sem. Elkezdtem böngészgetni a neten, és nagy örömmel fedeztem fel, hogy bizony elkészült ebből a történetből egy film is. Az 1969-ben megjelent mozi főszereplője nem más mint az isteni Lollo! Nagy nehezen sikerült egy forrásból elérnem a filmet amit azon nyomban meg is néztem. Nem igazán érdemes összevetést készíteni egy könyv és film között, ezért azt nem teszem. Azt viszont ki kell emelnem, hogy Cettina alakját Gina Lollobrigida pazarul közvetíti. Azt gondolom érthető, hogy Nino kissé megbolondult…

mv5bodk4ytc0nzutodk4mc00zjy1ltlmztutzdyzztaxmdlmymfhxkeyxkfqcgdeqxvymtyznte3nda_v1.jpg
A filmben meglehetősen sok a változtatás, a kisregény fővonala erőteljesen megmaradt, de például a befejezés teljesen más lett. Véleményem szerint nem lett rosszabb, sőt sikerült nyitva hagyni a történetet. Esküszöm, kedvem lenne tovább írni…
Összegzésként tehát elmondható egy tipikus olasz történet, pikáns erotikával, érdekes családi kapcsolatokkal, lelki vívódásokkal. Egy olyan igazán Moraviás történet, Patti tollából.
(S ha valakit érdekel, természetesen először mindenképpen a könyv utána film. Jó lesz majd látni ahogy Cettina megelevenedik. Ohhh, az isteni Lollo!)

Értékelés: 5/4.5

71sjxljkpul_sl1267.jpg

Tartalom:

"Másnap ​megérkezett Biagio bácsi, s egy hétig nem mozdult ki a szőlőből. Nino ezekben a napokban újra meg újra felidézte magában a nagynénjével töltött éjszaka minden részletét, s iszonyatosan szenvedett attól a tudattól, hogy Cettina minden este lefekszik a férjével.
Az asszony különben úgy bánt vele, mintha semmi sem történt volna köztük.
Egyik nap, amikor elment mellette a folyosón, férje szeme láttára tréfásan meg is paskolta az arcát.
Nino gyakran elnézte nagynénjét az asztalnál, amint ugyanúgy beszélget a többiekkel, mint máskor, s közben arra gondolt, hogy szeretkezett vele, hogy Cettina szorosan magához ölelte, csókolta, hogy kezével segítette a testébe hatolni, majd amikor szótlanul feküdt mellette a nagy ágyban, nemsokára újból szájon csókolta a sötétben, és még egyszer szeretkezett vele.
Ezek a gondolatok felgyújtották a fiú képzeletét, és követelőző, szinte kétségbeesett vágyra gyújtották: mindenáron újra le akart feküdni nagynénjével.
Egy alkalommal megleste a folyosón, abban reménykedett, hogy Cettina négyszemközt mond majd valamit kettőjük kapcsolatáról."

 

un_bellissimo_novembre-349352936-large.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoleszolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr7414292193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása